Published by admin on augustus 31, 2015

Kiezen voor aluminium of PVC ramen?

Wie vandaag de dag een nieuw huis koopt of de ramen gaat vervangen in een bestaande woning kiest bijna nooit meer voor houten kozijnen. De keuze die gemaakt wordt is vaak tussen aluminium of PVC ramen. Beide materialen hebben zo huin voor- en nadelen. Zo heeft PVC als eigenschap dat het slijtvast is en de kleur lang mee gaat. Aluminium is hoger aan de prijs, maar dit uit zich ook in kwaliteit. Een aantal voordelen op een rij van deze beide materialen, de keuze is uiteindelijk een kwestie van smaak en budget.

Pluspunten van aluminium

 1. Uitstraling
  Een eerste voordeel van aluminium ramen is het uiterlijk. Dit materiaal is prima in te passen in aluminium ramenvrijwel elk type woning. Of het nu gaat om een rijtjeshuis of een mooie losstaande villa, er is altijd wel een passend type raamkozijn van aluminium voor te vinden wat het huis mooi afmaakt en de uitstraling geeft die het nodig heeft.
 2. Hergebruiken
  Wat eigenlijk een dubbel voordeel is van aluminium is het feit dat het volop te recyclen is. Van het aluminium van oude kozijnen kunnen nieuwe raamkozijnen worden gemaakt. En de afbraak van het oude materiaal vereist weinig energie dus is beter voor het milieu. En ook goed omdat er geen basisstoffen opnieuw gebruikt hoeven te worden zoals bauxiet.
 3. Stevige constructie
  Aluminium is van zichzelf een zeer sterke materiaalsoort. Hierdoor kan het ingezet worden voor grote ramen en gebouwen waar een hoge belasting vereist is. Aluminium ramen zijn ook eenvoudig inbraakveilig te maken met een kleine verandering.
 4. Schoonmaken
  Het reinigen en onderhouden van aluminium vergt minder tijd dan andere materialen, omdat voor zowel het kozijn als het glas hetzelfde middel gebruikt kan worden en er dus geen extra middelen gekocht hoeven te worden.

Pluspunten pvc

 1. Veiligheid en isolatie
  Het belangrijkste voordeel van PVC is dat het veel beter isoleert dan aluminium en hout. De kozijnen hoeven minder diep te zijn dan houten bijvoorbeeld om toch een goed resultaat te behalen. Met gebruik van metalen gedeelten kan er toch voor voldoende stevigheid gezorgd worden en zo ook de veiligheid opgeschroefd worden.
 2. Kostenplaatje
  Wanneer wordt uitgegaan van dezelfde kwaliteitseisen dan komt PVC als materiaal als winnaar uit de bus wat betreft de prijs. PVC is ook prima te gebruiken voor alle soorten huizen, van bungalow tot landhuis. Uiteraard moet niet blind gestaard worden op enkel de prijs, maar beter eerst goede aanbevelingen opzoeken en kiezen voor alleen erkende bedrijven met een keurmerk om teleurstelling te voorkomen.
 3. Uiterlijke kenmerken
  Het mooie van PVC ramen is dat deze naar eigen wens gekleurd kunnen worden. Zelfs een houten imitatie behoort tot de mogelijkheden. Ook weer voor elk type raam, van ronde ramen tot authentieke pastorieramen.
 4. Reiniging
  Hier geldt hetzelfde als bij aluminium ramen. Geen extra spullen nodig voor de schoonmaak, wat tijd en geld bespaart.

Bron: http://ramenvelle.be/